opgemerkt_worden.jpg

Assertiviteit

  • May 31, 2023
  • Ingezonden door: HetWerkt

Opgemerkt worden

Voelt het soms alsof je harde werk niet wordt opgemerkt?

Misschien lever je regelmatig zulk goed werk dat je manager je als vanzelfsprekend beschouwt. Misschien word je daardoor niet meer zo erkend en beloond voor je inspanningen als vroeger. 

 

In dit artikel bespreken we strategieën om opgemerkt te worden voor het goede werk dat je doet. Dit zal je helpen om je carrièredoelen te blijven nastreven en om onnodige emotionele spanningen te verlagen.

 

opgemerktworden1.jpg

Waarom proberen op te vallen?

Je kunt de beste werknemer in je organisatie zijn en de persoon die iedereen in zijn team wil – maar als je grotendeels onopgemerkt blijft, word je gepasseerd voor nieuwe projecten, extra verantwoordelijkheden, bonussen en promoties.

 

Hoe op te vallen op het werk

De volgende strategieën helpen je om op te vallen op je werk.

 

1.Specialistische vaardigheden ontwikkelen

Beschouw je jezelf als een "generalist" – iemand die veel verschillende dingen doet in verschillende functies, of als een "specialist" – iemand die een expert is op een of twee specifieke gebieden?

Met assertiviteit en weerbaarheid doe je dingen die men nooit had verwacht.

Wanneer een organisatie nog in de kinderschoenen staat, zal ze vaak generalisten aannemen, omdat ze in veel verschillende rollen kunnen optreden. Naarmate organisaties echter groeien, worden vaak specialisten aangenomen om zich op belangrijke gebieden te concentreren. Hierdoor kunnen de hardwerkende generalisten zich aan de kant geschoven en buiten spel gezet voelen.

 

Als je een generalist bent, denk dan strategisch na over het soort vaardigheden dat je organisatie nodig heeft. Werk aan het opbouwen van deze vaardigheden om een specialist te worden. Hoe meer kennis en vaardigheid je hebt op een bepaald gebied, hoe groter de kans dat je wordt opgemerkt voor je werk.

 

 

Vergeet niet dat organisaties ook op zoek zijn naar mensen met "zachte vaardigheden" – niet-technische vaardigheden zoals creatief denken, emotionele intelligentie en het oplossen van conflicten. Deze zijn vaak even belangrijk als professionele expertise.

 

Als je overweegt een specialist op een bepaald gebied te worden, vergeet deze belangrijke vaardigheden dan niet. Je baas helpen bij het oplossen van een groot conflict binnen je team zal je net zo goed opvallen als het afleveren van een geweldige presentatie of verslag.

 

Alleen diegenen die groots durven te falen, zullen spectaculaire successen kennen.

2.Kom uit de schaduw

Het kan makkelijk zijn om op de achtergrond te blijven en je gedeisd te houden. Maar om op te vallen, moet je jezelf uit de schaduw halen en communicatief aanwezig zijn.

 

Een eenvoudige manier om te beginnen is door bewust meer te praten tijdens vergaderingen en op digitale communicatiekanalen. Je netwerk verbeteren door deel te nemen aan evenementen en te socialiseren betekent ook dat meer mensen je leren kennen. Dit kan voor sommigen ontmoedigend zijn, maar werken aan je zelfvertrouwen en communicatievaardigheden zal een effectieve weg zijn om te gaan.

 

Het is ook belangrijk om krediet te krijgen voor je ideeën. Soms, bedoeld of onbedoeld, presenteert je manager of collega jouw ideeën als de hunne. Als iemand in een vergadering beweert dat jouw ideeën de zijne zijn, corrigeer deze onjuiste bewering dan voorzichtig maar beslist.

 

Het is belangrijk dat je voor jezelf opkomt. Dit kan betekenen dat je een moeilijk gesprek krijgt met je baas, maar de situatie zal alleen maar erger worden als je dat niet doet en je welzijn zal eronder lijden.

 

Probeer te ontdekken of het ook bij iemand anders gebeurt – vaak "leent" een collega of baas ideeën van meerdere mensen, niet van slechts één. Als je denkt dat dit deel uitmaakt van een groter probleem, begin dan met het documenteren van gevallen waarin dit gebeurt.

 

3.Meer verantwoordelijkheden nemen

Je kunt ook opvallen in je organisatie door waar mogelijk meer verantwoordelijkheden op je te nemen of door helpende vragen te stellen.

 

Dit betekent niet dat je jezelf moet overwerken. Maar als je een nieuw project of een nieuwe rol ziet waarmee je je eigen vaardigheden kunt uitbreiden, doe er dan je voordeel mee. Kijk uit naar projecten met een hoge zichtbaarheid binnen de organisatie, of die een aanzienlijke invloed zullen hebben op het resultaat.

 

Dit is bijzonder belangrijk bij innovatie en procesverbetering. Een reputatie ontwikkelen als vernieuwer of creatieve denker kan waardevol zijn. Probeer dus projecten te krijgen waar deze vaardigheden worden gewaardeerd.

opgemerkt 3.jpg

4.Volg je prestaties

Als je hard werkt, vergeet je gemakkelijk enkele van je prestaties van de afgelopen zes tot twaalf maanden.

Houd al je prestaties binnen de organisatie bij. Als klanten of collega's je complimenten geven, schrijf ze dan op. Als het compliment in een e-mail of sociaal kanaal kwam, maak dan een screenshot. Als je bijvoorbeeld de verkoopdoelstellingen van het afgelopen kwartaal hebt overtroffen, noteer dan de statistieken die dat bewijzen.

 

Wanneer het tijd is voor je functioneringsgesprek, heb je nu harde bewijzen voor je baas wat voor geweldig werk je doet. Als het dan tijd is om loonsverhoging of promotie te vragen, ben je in een betere positie om die te krijgen.

 

Meer tips om op te vallen

Hier zijn nog een paar ideeën om de mensen met wie je werkt te laten opmerken en je eigen bewustzijn te vergroten:

 

• Zorg dat je zichtbaar bent. Dit is een belangrijke manier om op te vallen op het werk, dus probeer je stem te laten horen en bij te dragen in vergaderingen, meld je aan als vrijwilliger voor spraakmakende projecten en werk aan je spreekvaardigheid in het openbaar. En maak tijd om persoonlijk of online bij te praten met je collega's.


• Blijf op de hoogte van je sector. Als je commercieel op de hoogte bent van jouw bredere sector, kunje beter beslissingen nemen en problemen oplossen, en word je een nog waardevollere werknemer. Door vakbladen, nieuwsbrieven, blogs, podcasts, sociale media en ander relevant materiaal te consumeren, blijf je op de hoogte van trends en technologie. Nog beter, waarom zoek je geen mogelijkheden om een bijdrage te leveren?


• Zoek een mentor. Mentoren kunnen waardevol advies en loopbaanbegeleiding bieden. Ze dienen ook als sponsors voor jou, binnen het bedrijf en daarbuiten. De kans is groot dat de mentor dezelfde situaties heeft meegemaakt als jij en je kan helpen deze succesvol te doorstaan.


• Raak betrokken bij de goede doelen van de organisatie. Vrijwilligerswerk voor deze activiteiten – zoals hardlopen in een wedstrijd of helpen bij het organiseren van een geldinzamelingsactie – kunnen je helpen je netwerk op te bouwen en je profiel binnen de bredere organisatie te verhogen, terwijl je ook bijdraagt aan een goed doel.

Het team van JaHetwerkt

Team

De artikelen zijn een teamprestatie waarin ieder vanuit zijn kennis en klantervaringen bijdrages levert.

Previous article

Next article

JaHetWerkt Logo
>