ontspannen1.jpg

Stressmanagement

  • Mar 20, 2023
  • Ingezonden door: HetWerkt

Hoe te ontspannen

Je had een uitdagende, productieve en soms stressvolle dag op kantoor. Vervolgens heb je het verkeer bevochten om thuis te komen. Nu moet je je geest tot rust brengen, je batterij opladen en jezelf opfrissen, zodat je morgen alles weer opnieuw kunt doen. Maar het huis is een puinhoop, de kinderen zijn onrustig, en je partner wil weten wat je voor het eten gaat koken (ja, het is jouw beurt!).

 

Of misschien is het thuis relatief rustig, maar is je geest dat allesbehalve. Hoe je ook probeert, je kunt maar niet ophouden de gebeurtenissen van de dag door te nemen - en geobsedeerd te zijn door de uitdagingen van morgen. Je vrije avonduren zijn gestolen door werkgedachtes – en voor je het weet is het tijd om terug te gaan.

 

Als een van deze scenario's je avonden en weekenden na het werk beschrijft, moet je misschien wat harder werken aan iets wat gemakkelijk lijkt: een welverdiende adempauze nemen na een lange dag op kantoor.

 

Net als de meeste andere taken is ontspanning een vaardigheid – een die de moeite waard is om te leren. Als je de kunst van het ontspannen onder de knie hebt, ben je meer uitgerust, gefocust, energieker - en succesvoller – tijdens je werk.

Onspannen 2.jpg

Is ontspannen echt belangrijk?

Als je moeite hebt om je geest te laten rusten buiten het kantoor, weet je het al. Maar wat zijn de gevolgen? Dit zijn slechts enkele van de problemen waarmee vermoeide en ontspannende mensen op het werk worden geconfronteerd:

 

• Moeite met concentreren.
• Slechte stemmingen en toenemende conflicten op het werk.
• Een gebrek aan nieuwe ideeën of frisse inzichten.
• Een verlies van enthousiasme en plezier in hun werk.


Gecombineerd kunnen deze onfortuinlijke neigingen de meest gemaakte vlieguren in je carrière veroorzaken. Leren chillen is misschien wel je dringendste taak en de hoogste prioriteit!

 

Tip:

Met alle andere eisen die aan onze tijd worden gesteld, kan ontspanning een lage prioriteit lijken – zelfs een verwennerij. Bestrijd deze houding: als het werk niet moet veranderen in een uitputtende harde sleur, is ontspanning de sleutel tot je succes en het algehele geluk. Leer plezier buiten het werk prioriteit te geven - en neem het serieus!

 

Hoe te ontspannen

Wij stellen een drieledige aanpak voor om te ontspannen na het werk, met betrekking tot je lichaam en geest, je huiselijke omgeving en wat je doet in je vrije tijd. Het kan even duren voordat je alles hebt ingesteld op ontspanning na het werk, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je meer genieten van je "vrije tijd" en je batterijen opladen, zodat je er de volgende ochtend weer klaar voor bent.

 

Ontspanningstechnieken

Begin met het lezen van onze artikelen omgaan met stress en zelfbewustzijn vergroten voor nuttige tips.

 

Hoewel ontspanning belangrijk is, kan je lichaam pas echt voorbereid zijn op de volgende dag als het de hoeveelheid slaap krijgt die het nodig heeft. Zorg dus voor een lange ononderbroken uitgeruste nachtrust. Gebruik de volgende tips:

 

• Ga vooraf aan de slaap naar buiten en ga 30 minuten zuurstof ademen in combinatie met rustig bewegen.
• Ga vervolgens weg van elk blauwlicht van welk scherm dan ook, (Tv of mobiel etc.) dan ook iets korts lezen (Spanningsloos, dus geen thriller)  of even puzzelen in bed. (Ga ook geen gesprekken meer aan) Zo gauw de slaap komt ga dan slapen (kijk niet op de klok)
• Slaap met het raam open (al is het maar een kier) Als je een tochtig huis hebt dan hoeft dat niet als dit te koud is.
• Drink niet voordat je gaat slapen, maar zet wel een glas water klaar voor als jein de ochtend uitgerust wakker wordt.

We hebben een keuze. We kunnen ons hele leven lijden omdat we ons niet kunnen ontspannen met hoe de dingen werkelijk zijn, of we kunnen ontspannen en de openheid van de menselijke situatie omarmen, die fris, focus loos en onbevooroordeeld is.

De stress van de huiselijke omgeving wegnemen

Maak je huis schoon, bevrijd je geest: als je ontspanningsproblemen voortkomen uit een stressvol gezinsleven, moet je je waarschijnlijk richten op het maken van je huis tot een rustig toevluchtsoord. Dit kost wat energie vooraf – de feitelijke handeling van het veranderen van gewoonten kan niet bijzonder ontspannend zijn – maar het heeft de potentie om serieuze geestverruiming op te leveren.

 

De eerste stap is nadenken over je niveau van rommeligheid; de meeste mensen vinden het moeilijk om zich te ontspannen in een chaotisch huis. Als je aankomt na een lange werkdag, staat de afwas dan opgestapeld? Liggen de kleren verspreid in de slaapkamer? Neem een huisregel aan die in restaurantkeukens over de hele wereld gebruikelijk is: maak schoon terwijl je bezig bent. 

 

Tip 1:

Het ouderwetse gezegde "Voor alles een plaats en alles op zijn plaats" heeft veel zin. Dat geldt ook voor vuile kleren en gebruikt serviesgoed en keukengerei: zorg voor een wasmand in elke slaapkamer en een plek om vuile borden en kopjes op te bergen, zodat niemand in huis een excuus heeft om ze te laten slingeren.

 

Tip 2:

Als je huis opgeruimd is, maar toch rommelig lijkt, heb je misschien gewoon te veel "spullen"! Overweeg dingen weg te doen die je niet nodig hebt.

 

Tip 3:

Als je het je kunt veroorloven, overweeg dan om een huishoudelijke hulp of schoonmaakster in te huren. Wil je liever 5 of 6 uur per week schoonmaken en strijken, terwijl je diezelfde kostbare tijd zou kunnen besteden aan iets waarin je je talenten echt gebruikt? Weeg het af.

Het ogenblik om je te ontspannen, is wanneer je er geen tijd voor hebt. Thomas Harris

Veel hangt af van het avondeten: het moderne leven heeft van het avondeten zowel een uitdaging als een kans gemaakt. Het is een uitdaging omdat het moderne werken en woon-werk verkeer het delen van een ontspannen, goed gekookte thuismaaltijd met familie en vrienden heeft bemoeilijkt. Maar het is ook een kans omdat er veel tijdbesparende opties zijn voor de avondmaaltijd.

 

Een strategie voor maximale ontspanning is het plannen van diners voor de komende week. Als dit overdreven lijkt, sta dan even stil bij wat je doet vanuit het oogpunt van projectmanagement. Het doel is meer te gaan ontspannen!

 

Je zoekt naar recepten en maakt de boodschappen voor drie of vier mensen over een periode van zeven dagen volgens een vast schema. Zou je dit op je werk doen zonder vooruit te plannen?

 

Een plan als dit opent tijd en hoofdruimte voor echte ontspanning. Net als met je to-do lijst op het werk, is alles in je hoofd (ont) houden stressvol. Als je het eenmaal op papier (boodschappenlijst bij voorkeur in 1 of 2 winkels) hebt staan, hoef je niet meer elk detail te onthouden. Je geest kan zich ontspannen!

 

Tip:

Iedereen moet eten, maar het bereiden van voedsel kan vervelend zijn. Eén oplossing is het gebruik van kant-en-klaar maaltijden, hoewel je dan wel wat smaak en voedingswaarde opoffert. Een andere optie is om van koken je hobby te maken - en van eten een kunst. De markt voor kookboeken is overspoeld met uitstekende boeken over alles van de Franse keuken tot Aziatische straatgerechten. Veel plezier bij het verkennen ervan!

ontspannen 3.jpg

Je geest activeren

Dus, nu is je lichaam rustig, je hebt het huishouden geregeld en het eten op orde gebracht. Wat doe je met alle tijd die je hebt vrijgemaakt? De truc is om een manier te vinden om je geest bezig te houden, om hem weg te halen van je werk, zodat je meer aanwezig kunt zijn op je werk als je teruggaat.

 

Voor veel mensen is de snelle en gemakkelijke manier om het werk te vergeten zelfmedicatie met alcohol. Maar deze oplossing vertroebelt de geest in plaats van hem helder te maken, en zorgt ervoor dat je uitgeput en niet verfrist aan het werk gaat. Bovendien kan een teveel aan alcohol je gezondheid schaden.

 

Hier zijn enkele betere alternatieven:

 

• Geef je over aan een hobby. Velen van ons hebben interesses die we al jaren te druk hebben om te ontwikkelen. Maar er is geen gezondere manier om je gedachten van het werk af te leiden dan je onder te dompelen in een fascinerende bezigheid. Ben je graag buiten tijdens de warme maanden? Probeer te tuinieren, al is het maar in plantenbakken op je balkon.

 

Heb je oog voor design? Neem houtbewerking lessen en maak je droomstoel. Leer gastronomische maaltijden te bereiden via kookboeken of door les te nemen. Neem een muziekinstrument. Doe wat vrijwilligerswerk. De truc is om iets te vinden wat je graag doet, en je er dan – binnen je tijd en budget – op te storten.


• Wees een kenner. Zeker, te veel drinken heeft zo zijn problemen. Maar genieten van een drankje na het werk is een eeuwenoude praktijk, en het kan redelijk gezond zijn als je het met mate doet.

 

Dus waarom niet een niveau hoger gaan en de subtiliteiten van wijn, bier, whisky en andere alcoholische dranken leren waarderen? Leer je wijnhandelaar kennen - en vraag zijn advies. Zodra je je smaakpapillen hebt ontwikkeld en weet waar je van houdt, kun je overwegen een verzameling aan te leggen. Als goede wijn te duur lijkt voor je budget, denk dan aan bier. De truc is om van je dagelijkse drankje een evenement te maken – een ervaring die geest en lichaam verenigt door overpeinzing van zintuiglijk genot.


• Ga sporten. Lichaamsbeweging biedt allerlei mogelijkheden om onze geest leeg te maken en van het werk af te komen. Maar voor velen zijn moderne fitnessapparaten vervelend – apparaten die herhaling afdwingen en ons nooit laten vergeten dat we aan het sporten zijn. Voor mensen met deze mentaliteit kan een georganiseerde sport de oplossing zijn. Teamsporten trainen het lichaam maximaal en vragen de volle aandacht van de geest – een complete afleiding.

 

Als je als kind niet geleerd hebt een bepaalde sport te beoefenen, maar er toch door geïntrigeerd bent, overweeg dan een cursus te volgen. Veel community colleges bieden lessen aan voor volwassenen, van indoor roeien tot schermen.


• Kijk naar het Oosten. Als fitnessapparaten en competitieve sporten niets voor je zijn, kijk dan eens naar Oosterse vormen van ontspanning: yoga, tai-chi, vechtsporten en meditatie.

 

In Oosterse filosofieën vormen geest en lichaam een eenheid, niet twee aparte entiteiten. Steeds meer overbelaste, gestreste westerlingen wenden zich tot de oosterse tradities om lichaamsbeweging en ontspanning te combineren. Yoga studio's zijn schijnbaar overal opgedoken, waardoor het gemakkelijker is dan ooit. Yoga bestaat in verschillende stijlen en moeilijkheidsgraden.

 

De Chinese tai chi-praktijk is een meer contemplatieve, langzamere optie, terwijl vechtsporten als Tai Kwon Do krachtiger en atletischer zijn. Iedereen die moeite heeft met westerse vormen van lichaamsbeweging en sport zou moeten experimenteren met deze steeds toegankelijkere opties.

 

Kernpunten

Ontspanning in je vrije tijd is een belangrijke factor voor je succes op het werk. Belangrijker nog, het kan zijn wat het leven leuk maakt! Maar om het meeste uit dit kostbare goed te halen, moet je een paar basisregels opstellen en plannen wat je wilt doen.

 

Gebruik eerst fysieke technieken om je lichaam na het werk te ontspannen en te ontdoen van spanning en adrenaline.

 

Neem vervolgens thuis gewoonten aan die ervoor zorgen dat je na het werk niet terugkomt in een rommelige omgeving, en overweeg opruiming, als er nog te veel rommel is.

 

Werk vervolgens een systeem uit voor de avondmaaltijden waardoor koken en eten een aangename sociale activiteit wordt, of in ieder geval een snel en efficiënt proces.

 

Vul ten slotte de extra tijd die deze aanpak oplevert door tijd te besteden aan een lonende activiteit die je gedachten van het werk haalt.

Het team van JaHetwerkt

Team

De artikelen zijn een teamprestatie waarin ieder vanuit zijn kennis en klantervaringen bijdrages levert.

Previous article

Next article

JaHetWerkt Logo
>